نمونه سوال های تجارت الکترونیک
سوالات متداول:
1. مراحل راه اندازی وب سایت رسمی برای کسب و کار اینترنتی چیست؟
- تعیین هدف اصلی از راه اندازی سایت
- طراحی وب سایت و راه اندازی اولیه
- قانونی کردن وب سایت و کسب نماد اعتماد الکترونیکی
- دریافت درگاه پرداخت الکترونیکی
- بازاریابی کسب و کار و توسعه وب سایت
2. انواع مختلف دیجیتال مارکتینگ چیست؟
دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی اینترنتی، یکی از بهینهترین راههای معرفی کسب و کار به مخاطبین و مشتریان بالقوه است. چند دسته بندی کلی از راههای بازاریابی دیجیتال، به صورت زیر هستند:
- سئو (SEO) یا بهینه سازی موتور جست و جو
- بازاریابی در رسانههای اجتماعی و مجازی
- بازاریابی از طریق ایمیل یا اس ام اس
- بازاریابی به کمک تولید محتوا
- تبلیغات سفارشی با پرداخت هزینه به وب سایتهای به خصوص
3. انواع تجارت الکترونیک بر اساس روابط بین ارائه دهنده و مصرف کننده کالا یا خدمات چیست؟
تعاملاتی که در هر نوع تجارتی رخ میدهند، به واسطه سه رکن اصلی دولت (Goverment) ، مشتری (Consumer) و بنگاه اقتصادی (Business) صورت میگیرند. به طور کلی پنج مدل تجارت آنلاین بر اساس تراکنشها و روابط بین این سه گروه تشکیل میشود:
- بنگاه تجاری و بنگاه تجاری (B2B)
- بنگاه تجاری و مصرف کننده یا مشتری (B2C)
- مصرف کننده و مصرف کننده (C2C)
- بنگاه تجاری و دولت (B2A)
- دولت و شهروندان (G2C)
4. نماد اعتماد الکترونیکی چیست و آیا داشتن آن برای کسب و کار ضروری است؟
- نماد اعتماد الکترونیکی با هدف سازمان دهی، احراز هویت و بررسی صلاحیت کسب و کارها، به وب سایتهای واجد شرایط داده میشود. مطالعات نشان داده که تایید یک کسب و کار اینترنتی توسط یک موسسه و مرکز ثالث، بیشترین تاثیر را در مراجعه و اعتماد خریدار به کسب و اینترنتی دارد.
5. شیوه دریافت نماد اعتماد الکترونیک چیست؟
- این نماد از سمت مرکز توسعه تجارت الکترونیک با نظارت وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر میشود. سازمان مورد نظر، پس از بررسی مدارک دریافتی از شما، احراز هویت و تایید صلاحیت مالک کسب و کار، نماد اعتماد الکترونیک را به شما اهدا میکند.
6. دیجیتال مارکتینگ به چه معنا است؟
- کلمه ‘مارکتینگ’ به تنهایی، به معنی بازاریابی است. هنگامی که نحوه بازاریابی ما بر بستر اینترنت و فضای مجازی صورت بگیرد، به بازاریابی اینترنتی یا دیجیتال مارکتینگ تبدیل میشود.
7. موثرترین روش دیجیتال مارکتینگ چیست؟
- یکی از روشهای موثر و نتیجه بخش در زمینه دیجیتال مارکتینگ، بهینه سازی وب سایت در موتورهای جستجو میباشد که به نام سئو (SEO) نیز شناخته میشود. متخصصین سئو، صفحات یک سایت را به صفحات اول سرچ گوگل ارتقا میدهند. با این کار احتمال دیده شدن وب سایت توسط مشتریان هدف، افزایش پیدا میکند.
8. درگاه پرداخت اینترنتی چیست و چگونه میتوان آن را دریافت کرد؟
- تقریبا تمام وب سایتهایی که برای یک کسب و کار طراحی میشوند، برای سهولت خرید و فروش و سایر خدمات بانکی حداقل یک درگاه پرداخت الکترونیک دارند. این درگاه اینترنتی دو نوع مستقیم و واسط دارد، که هر کدام مدارک مخصوص به خود را برای دریافت این درگاه نیاز دارند. برای پیگیری و دریافت این درگاه پرداخت، باید با بانک مورد نظر خود در ارتباط باشید.
9. به چه کاری تجارت دیجیتال گفته میشود؟
- دربسیاری از کسب و کارها حداقل یک، یا تمامی فرایندهای خرید و فروش محصول (کالا، خدمات یا اطلاعات) به واسطه ابزار الکترونیکی انجام میشود. هنگامی که این فعالیتها به کمک شبکه اینترنت انجام شوند، تجارت مورد نظر از نوع دیجیتال خواهد بود. فرایندهای مورد نظر شامل جستجو، سفارش، خرید، پرداخت، ارسال و تحویل محصول مورد نظر به دست مشتری میباشد.
10. آیا میتوان بدون دیجیتال مارکتینگ یک کسب و کار اینترنتی را گسترش داد؟
- بازاریابی و تبلیغات مستقیم یا غیر مستقیم، یکی از اصلیترین راههایی است که کسب و کار خود را به مرحله سود رسانی برسانید. بدون دیجیتال مارکتینگ مناسب، مخاطبین و مشتریان آینده شما، با کسب و کاری که دارید آشنا نمیشوند. در نتیجه تعامل و خرید و فروشی در جهت سود رسانی شما صورت نمیگیرد.
11. مزایای تجارت الکترونیک چیست؟
- از بین رفتن محدودیتهای زمانی و مکانی
- تداوم کسب و کار بدون تعطیلی
- کاهش هزینهها و صرفه جویی در زمان
- بهبود رابطه بین کسب و کار شما و مشتریانی که دارید
- مدیریت بهینه و راحتتر کسب و کار
- ایجاد فرصتهای تجاری جدید
- و …
12.انواع تجارت الکترونیک بر اساس عملکرد آنها چیست؟
- تجارت الکترونیک به دو نوع کامل و ناقص دسته بندی میشود. هنگامی که تمامی مراحل خرید و فروش به صورت آنلاین و اینترنتی صورت بگیرد، تجارت الکترونیکی کامل است. در غیر این صورت، تجارت از نوع ناقص خواهد بود. خرید کالای فیزیکی نمونهای از تجارت الکترونیک ناقص است.
13.شیوه کار دیجیتال مارکتینگ چیست؟
- دیجیتال مارکتینگ روی شناخت مشتری و پیدا کردن مخاطبین یک برند، ترویج و فروش محصول یا خدمات، تمرکز میکند. این بازاریابی، بر اساس مشخصات مشتریان، کالا یا خدمات فرق خواهد کرد.